ישראל מאפשרת יבוא מוצרים לכל אדם החפץ בכך מכל מדינה בעולם שיש לנו יחסים דיפולמטיים עימה. יבוא מוצרים לפי צו היבוא החופשי כולל אינספור כללים וחוקים שעל פיהם נקבעים סוג המוצר, האם ניתן לייבא או שיש איסור לגביו, מסיבות בריאותיות, ביטחוניות וכו'. מהם הבדיקות הנדרשות ועוד. הבנת הכללים והחוקים מאפשרים לכל אחד לבדוק ברשימה הקיימת במשרד התמ"ת וללמוד אילו בדיקות נדרשות לאותם מוצרים שירותים לייבא.
משרד התמ"ת נותן לכל אדם החפץ בכך רישיון יבוא. לקבלת רישיון יבוא יש למלא טופס ולהציג חשבונית על רכישת המוצרים עם פרטי החברה ממנה מעוניינים לייבא.
יבוא מוצרים הכללים
כל אדם יכול לייבא מוצרים מחו"ל עם זאת חשוב להבין כי ישנם מוצרים הנדרש אישורים מיוחדים עבורם לפני שיווקם בארץ. הבאת תרופות או ציוד רפואי נדרש אישור של משרד הבריאות, הבאת ציוד תקשורת דורש את אישור משרד התקשורת ועוד.
יבוא מוצרים לארץ נדרש לשלם תשלומים ומיסים על מנת לשחרר את הסחורה מהנמל, מכסף תשלום מס קניה ועוד. ניתן לקרוא בהרחבה על הליך יבוא לארץ ותשלומים באתר שלהם. בנוסף תוכלו לקרוא אילו מוצרים מחייב תשלום מע"מ בלבד ואליו מוצרים חופשיים מתשלום מס.
מכון התקנים
כל מוצר הנכנס לישראל מחויב שיהיה עליו מדבקה או פתקית עם שם היצרן, ארץ מוצאו, שם היבואן והפרטים שלו. כל מוצר שנכנס לארץ חשוב לבדוק שיש אישור של מכון התקנים הישראלי. וזאת על פי התקנים הנדרשים.
ציוד רפואי או מכשור רפואי נדרש אישור אמ"ר שהוא אישור של משרד הבריאות.
באירופה מתן אישור לציוד רפואי ניתן לקבל אישור שיווק אירופאי CE. תהליך האישור לשיווק ציוד רפואי נעשה באמצעות דירקטיבות המגדירות את דרישות הבטיחות שציוד רפואי צריך לעמוד בהן מוצרי ציוד רפואי שקיבלו את סימון ה-CE מורשים להימכר ולעבור בחופשיות בתוך ובין מדינות האיחוד.
בארה"ב קבלת רישיון לשיווק מוצרים וציוד רפואי ניתן על ידי ה- FDA האמריקאי. תהליך האישור מחולק לשלושה מסלולים בהתאם לשלוש מחלקות: class I, class II, class III כל מוצר מסווג למחלקה לפי קריטריונים מסוימים ועל סמך השיוך למחלקה נקבע מסלול האישור שעל המוצר לעבור. ככל שעולה הדרגה, כך מתווספות דרישות ובקרות.
הסדרת הציוד הרפואי באירופה מבוססת על גופים חיצוניים מוסמכים (Notified Bodies) שהם לרוב ארגונים עצמאיים ומסחריים אשר כפופים לפיקוח, לביקורת ולאישור של הרשויות הרלוונטיות במדינות החברות באיחוד. גופים אלו לפחות ביורוקרטיים מרשויות רגולטוריות אך מצד שני ביזור הסמכות לאישור השיווק יוצרת לעיתים חוסר אחידות במתן האישורים של הגופים השונים.
הליך יבוא מוצרים
הליך יבוא יתחיל עם יצירת קשר החברה המייצרת או איש המכירות של אותם מוצרים המעוניינים לייבא, בין אם פיזית במדינה המייצאת או דרך האינטרנט.
בדיקת המוצרים – רגע לפני מייבאים חשוב לבדוק דוגמאות של המוצר, לבדיקת האיכות ותהליך השילוח. ניתן לבקש לשלוח את מוצר אחד לארץ. ובדיקה של האישורים הנדרשים ליבוא המוצר לארץ, משרד הבריאות, מכון התקנים, משרד התחבורה, משרד התקשורת ועוד. חשוב ומומלץ להיוועץ עם חברות המסייעות במתן אישורים.
ניהול משא ומתן על תנאי העסקה.
החלטה על אפשרויות השילוח המועדפות, שילוח ימי או אווירי. כאשר שילוח אווירי יהיה מהיר יותר ויקר יותר.
שחרור מהמכס והובלה.